فیلم استرچ زیر مجموعه ای از محصولات بسته بندی (Packaging) به حساب می آید که با داشتن خواصی چون انعطاف پذیری، کشسانی بالا، شفافیت و عدم نفوذ رطوبت در آن، به عنوان پوشش محصولات صنعتی و خوراکی به کار می رود. انعطاف پذیری بالای آن باعث افزایش طول فیلم تا سه برابر حین پیچیدن فیلم به دور محصول شده و خاصیت کشسانی نیز باعث برگشت پذیری فیلم و محکم شدن آن دور محصول می گردد. به دلیل شفافیت فیلم، ظاهر محصول کاملا قابل تشخیص بوده و شناسایی آن بدون مشکل انجام می شود. فیلم استرچ محافظ خوبی برای محصول در مقابل عوامل مخرب خارجی همچون گرد و غبار، رطوبت، اکسیژن و میکروارگانیسم ها می باشد. نوع غذایی فیلم های استرچ که به عنوان سلفون شناخته می شود، برای محافظت از خوراکی ها و افزایش ماندگاری آن ها در فروشگاه ها، رستوران ها و منازل استفاده می شود.
فرایند تولید فیلم استرچ به دو صورت فیلم بادی (Blown Stretch Wrap) و فیلم کستینگ (Cast Stretch Wrap) تقسیم می شود. هر یک از این فرایندها و فیلم تولید شده از آن مزایا و معایب متفاوتی دارند.
پلی اتیلن خصوصا نوع سبک خطی آن (LLDPE) با برخورداری از خواصی چون استحکام زیاد ، مقاومت بالا در برابر پارگی ، شفافیت و فرایند پذیری مناسب از پر کاربرد ترین مواد پلیمری جهت تولید فیلم استرچ است. اما در کنار خواصی که مطرح شد، چسبندگی سطحی نیز جهت ارائه عملکرد مناسب فیلم های استرچ لازم بوده در حالی که پلی اتیلن به خودی خود چسبندگی سطحی ندارد. این خاصیت مهم با افزودن مستربچ چسب استرچ به مواد اولیه قبل از تولید فیلم بر طرف می شود.
مستربچ چسب استرچ
پلی ایزوبوتیلن (PIB) نوعی لاستیک مصنوعی بوده که در تولید چسب های لاستیکی نیز به کار می رود. در صورتی که PIB به پلی اتیلن افزودن شود، به دلیل ناسازگاری با هم و عدم پخش آن در پلی اتیلن، پس از تولید به مرور به سطح مهاجرت کرده و به عنوان تکیفایر لایه چسبناک و یکنواختی روی سطح به وجود می آورد. در نهایت فیلم استرچ چسبناکی با قابلیت خود چسبندگی (self adhesivity) تهیه می شود. از آنجایی که معمولا فیلم های استرچ به شکل چند لایه تولید می شوند، مستربچ چسب استرچ فقط به لایه بیرونی اضافه شده تا ضمن کاهش هزینه، فقط یک طرف فیلم چسبناک شود.
مقدار بهینه ایزوبوتیلن که به پلیمر پایه افزودن می شود در رسیدن به بهترین خواص نهایی بسیار مهم است. افزودن کمتر از حد باعث افت چسبندگی فیلم استرچ شده و در صورت استفاده بیش از حد آن، در کنار افزایش قیمت تمام شده باعث ایجاد رسوب PIB روی سطح فیلم و مجددا کاهش قدرت چسبندگی می شود. به همین جهت میزان بهیه افزودن PIB بین 1 تا 3 درصد گزارش شده است. نوع فرایند تولید فیلم نیز در تعیین مقدار مورد نیاز PIB موثر است. در فرایند فیلم بادی به دلیل عدم یکنواختی ضخامت فیلم نسبت به فرایند فیلم کستینگ، می بایست از PIB بیشتری به پلیمر اضافه کرد. از آنجایی که عملکرد دو افزودنی آنتی بلاک و لیزکننده (Slip) دقیقا برعکس چسب استرچ یعنی ممانعت از چسبندگی است، در تولید فیلم استرچ و استفاده از چسب استرچ نباید از این دو افزودنی استفاده شود.
شرکت زرین نپتا بین الملل، جهت تامین مواد اولیه صنایع تولید فیلم استرچ و سلفون، اقدام به تهیه و تامین مستربچ چسب استرچ PT70 ساخت شرکت Polifill هندوستان کرده است. این مستربچ دارای 70% پلی ایزوبوتیلن بر پایه LLDPE بوده و در هر دو فرایند Film Blowing و Casting Film قابل استفاده است. مقدار مصرف آن در فرایند فیلم بادی 6 تا 8 درصد و در فرایند کستینگ 2 تا 4 درصد پیشنهاد می گردد. همچنین در تولید فیلم های چند لایه نیز کاربرد داشته و عمدتا به لایه آخر اضافه می شود.
خواص مهم:
درصد وزنی PIB: % 68-72
دانسیته توده (bulk): 0.45-0.50 g/cm3
درصد محلول در زایلن: 76 %W/W at 25°C
میزان رطوبت: کمتر از 0.5%